Voor de twaalfde keer herdacht Breda de oorlogsslachtoffers in het Valkenberg.

Dit jaar luidde het thema "Vrijheid maak je met elkaar" en lag het accent op "Vrijheid Wereldwijd".

Lokale, maar ook nationale en internationale hoogwaardigheidsbekleders namen deel aan de herdenking. Onder hen de burgemeester en de Bisschop van Breda, delegaties van de Canadese en Poolse ambassade en van het Belgische Sint Niklaas. En natuurlijk oud-strijders en familieleden van de soldaten, die deze stad 65 jaar geleden bevrijdden.

 Honderden Bredanaars, van wie een groot deel de oorlog niet heeft meegemaakt, keken toe hoe tientallen kransen werden gelegd bij het beeld ‘De Vlucht’ van Hein Koreman.

Betty Adank van de Stichting Dodenherdenking en burgemeester Peter van der Velden hielden een korte toespraak.

Ze benadrukten dat vrijheid minder vanzelfsprekend is dan het lijkt.

 Beiden citeerden de oud Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt, die vond dat iedereen recht heeft op vrijheid van godsdienst en meningsuiting en een dak boven het hoofd.

"Discriminatie en uitsluiting vormen een bedreiging van de democratie en dus van de vrijheid", zei van der Velden. Niet alleen de doden uit de Tweede Wereldoorlog werden herdacht, maar ook alle burgers en militairen, die na 1940-1945, door oorlogsgeweld en bij vredesmissies zijn omgekomen.

"In de week voorafgaande aan de herdenking kwamen nog twee jonge Nederlanders in Afghanistan om het leven".

De burgemeester sloot af met het gedicht, waarmee de Limburgse Luc Stefelmans (16) de nationale poëziewedstrijd ‘Dichter bij 4 mei’ heeft gewonnen.

Na afloop was er een gratis concert in de Grote Kerk, dat werd uitgevoerd door: Jelena Bazova – piano en Monique Heidema – cello.