foto René Schotanus/het fotoburo


Burgemeester Peter van de Velde deed onderstaande de oproep aan de aanwezigen:

"We stellen vragen over oorlog en vrede, vrijheid en solidariteit, en over sterven vóór die vrijheid. We hebben niet altijd de antwoorden. Maar die vragen, die moeten we wel blijven stellen."

Vervolgens haakte hij in op het motief van de Dodenherdenking 2008: 'Solidariteit, de ruggengraat van de vrijheid'. "Samen sta je sterk. Toen, maar ook nu", aldus Van der Velden.

Want in de Tweede Wereldoorlog zijn duizenden Nederlandse militairen en burgers omgekomen, maar ook tegenwoordig, in Afghanistan, eist de strijd voor democratie en vrijheid levens.

"In de Tweede Wereldoorlog was gezamenlijk strijden tegen de onderdrukkers het thema. Die solidariteit wordt ook nu nog van ons gevraagd."

Tientallen organisaties – het voormalig verzet, de krijgsmacht, het gemeentelijk en provinciaalbestuur, de ambassades van Polen en Groot-Brittannië, kerken en politieke partijen - legden kransen en bloemen voordat de Last Post geblazen werd.

Bijzonder daarbij was een delegatie leerlingen van basisschool De Werft.
Enkele honderden mensen waren bij de dodenherdenking aanwezig. De traditionele openingsbijeenkomst in de Grote Kerk en aansluitend de stille tocht gingen dit jaar niet door vanwege de jazzdrukte in de stad.

Na afloop was er een concert in de kerk.