Kranslegging 2014
Burgemeester: 'Vrijheid is niet iets dat er altijd is'

Foto: Janet Olde Wolbers

Na het welkomstwoord van voorzitter Hubert van de Stichting 4 mei Dodenherdenking herhaalde burgemeester Van der Velde dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. “Vrijheid is niet een gegeven. Het is niet iets wat er altijd is zoals de zon die ’s ochtend opkomt.”

 ‘Vrijheid geef je door’. Dat stond zondag 4 mei centraal tijdens de dodenherdenking. De burgemeester  stond rond 19.30 uur stil bij de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog. Hij verwees naar zijn bezoek aan Oekraïne en Polen, een paar weken terug. Daar is het op dit moment onrustig. Hij besefte dat de mensen in Polen hun vrijheid pas later terug kregen dan in Nederland. “De pijnlijke herinneringen en de wonden zijn daar nog verser. Op straat in Wroclaw, Polen vraagt men zichzelf dan ook hardop af ‘er zal toch niet weer hetzelfde gebeuren?”

4 en 5 mei zijn volgens de burgemeester één geheel. “Herinneren, herdenken én vieren zijn in ons land onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hier in Nederland is vrijheid is van ons allemaal.”

De burgemeester besloot zijn toespraak met een passage uit het gedicht ‘Recht op vrije meningsuiting’ van Jan Boerstoel. Daarna was het woord aan Gijs Cooijmans, een middelbare scholier van het OLV Lyceum, die zijn zelfgemaakte gedicht  “Stilte” voorlas. Vervolgens werd door de burgemeester samen met  Gijs Cooijmans de eerste krans bij het monument gelegd.