Een stillere Dodenherdenking dan anders
Het is 19.59 uur, Dodenherdenking.
Op de Grote Toren, vlak onder de klokken, zet Koen van den Heijkant zijn trompet aan zijn lippen. De eerste klanken van de taptoe dwalen over Breda.
Koen van den Heijkant speelt tijdens Dodenherdenking vanaf de Grote Toren in Breda de taptoe.
Foto: Edwin Wiekens
Beneden, op een nagenoeg verlaten Grote Markt, gaat een enkele blik omhoog. Een zestal passanten houdt stil, zoekt een beschutte plek, om, zodra Van den Heijkant zijn laatste toon heeft geblazen, twee minuten zwijgend in de wind te blijven staan.
Indrukwekkend
De stilte die intreedt, als verderop ook een tweede trompettist is uitgespeeld, is indrukwekkend. Op de Toren, waar gewoonlijk het stadsrumoer tegen de wanden naar boven klimt, klinkt nu slechts het gefluit van de wind, het gekwetter van vogels.
In het Valkenberg kraait een haan. Onwillekeurig gaan de gedachten naar het beeld van de Vlucht. Daar legde burgemeester Paul Depla eerder deze dinsdag een krans. Net als vorig jaar zonder publiek, zonder de gebruikelijke 4 mei herdenking. En zonder de Nassau Harmonie, waar Van den Heijkant deel van uitmaakt.
Burgemeester Depla legt tijdens een zeer sobere bijeenkomst een krans in het Valkenberg.
Foto: René Schotanus
De burgemeester houdt geen toespraak maar de gemeente Breda heeft voor dit jaar drie jonge Bredase filmmakers gevraagd om een korte film te maken over de thematiek van 4 en 5 mei.
Klik om de film "SAMEN IN VRIJHEID" te bekijken op onderstaande link:
https://www.facebook.com/gem.Breda/videos/756833751648008
Kleppen
Terwijl Nederland zwijgt, staan binnen in de Toren Nicole Maessen, Joost Verheezen, René de Vet en John Gruijters van het Bredase Klokkenluidersgilde stil onder de grote Nassauklok. Tien minuten eerder waren ze begonnen met kleppen. De klepel stemmig strijkend tegen slechts één kant van de klok. ,,Luiden is voor feesten”, had Maessen uitgelegd. ,,Dat doen we morgen op Bevrijdingsdag.”
Het kleppen van de klokken.
Foto: Edwin Wiekens
Boven op de Toren glijden de ogen intussen via de natte kasseien van de Grote Markt richting Antoniuskathedraal en verder. De Oude Vest. Daar op 28 augustus 1942 stonden de bussen klaar. Op die warme dag verzamelden zich daar tientallen Bredase Joden. De meesten keerden nooit meer terug.
De Vlucht
De haan brengt de gedachten weer terug naar het Valkenberg, de Vlucht, 12 mei 1940. De dag waarop zo’n 50.000 Bredanaars in allerijl hun stad verlieten, vluchtend voor een oorlog die slechts twee dagen oud was.
Het is 20.02 uur wanneer gastbeiaardier Tommy van Doorn met het Wilhelmus het leven terugbrengt in de stad. Beneden komt Breda weer in beweging. Van den Heijkant pakt zijn trompet, stapt de toren in. Twee minuten. Ze voelden in coronatijd stiller aan dan anders.
Bron: De Stem