De Poolse veteraan in zijn invalidenwagen, de Indonesische man die op z’n wandelstok leunde, maar ook leerlingen van basisschool Sinte Maerte waren zaterdagavond met hetzelfde doel bijeen: de Dodenherdenking bij monument ‘De Vlucht’ in het Park Valkenberg. 

Voor de eerste keer zonder Betty Adank, die bevlogen voorzitter van de Stichting 4 mei, die onlangs overleed. “Met haar houding, die het hele jaar door getuigde van respect en tolerantie, vervulde zij een voorbeeldfunctie”, zei burgemeester Peter van der Velden. Breda stond voor de 68e keer stil bij de offers die voor de vrijheid zijn gebracht. Niet alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook nu nog.

Zo memoreerde de burgemeester Malala Yousafzai, de 14-jarige Pakistaanse kinderrechtenactiviste, op wie in oktober 2012 een aanslag werd gepleegd door de Taliban. Ook citeerde hij enkele regels van het gedicht ‘Hoort! Het vrije woord’ van oud-verzetsman Jan Hendrik de Groot. Kim Oomen, leerling van het OLV-Lyceum, las het door haar geschreven gedicht ‘Verloren’ voor. Niet alleen ouderen staan stil bij de jaarlijkse dodenherdenking, ook de jeugd verdiept zich in de vaderlandse geschiedenis.

Maar de meest ontroerende beelden waren toch die van de veteranen en oud-militairen, die voetje voor voetje een saluut brachten bij het monument. Nadat er tientallen bloemstukken en kransen waren gelegd, was er in de Grote Kerk een Herdenkingsconcert door het Klarinetkoor MO6 onder leiding van Pieter Zwaans.

(Artikel DE STEM 2013)