Naar schatting 600 mensen hebben vanavond de Dodenherdenking in het Bredase Park Valkenberg bijgewoond. 'Geef vrijheid door' luidde het nationale thema van deze herdenking. De jeugd speelde ook in Breda een belangrijke rol bij de plechtigheid.

Burgemeester Paul Depla wees het publiek op het belang van herdenken van onze oorlogsslachtoffers, opdat wij in opstand komen als medemensen worden onderdrukt.  "Wij zijn verplicht onze stem te laten horen, ook als dat niet makkelijk is", aldus Depla. Hij citeerde voorts uit het gedicht Vrede van Leo Vroman:
Kom vanavond met verhalen,
hoe de oorlog is verdwenen,
en herhaal ze honderd malen:
alle malen zal ik wenen.

Guus de Beer, havo-leerling van het Onze-Lieve-Vrouwe-Lyceum, droeg een zelfgeschreven gedicht voor. Daarna legde hij samen met Depla de eerste krans bij het monumentale beeld De Vlucht. Kinderen van basisschool Het Noorderlicht waren de tweede in een lange rij van kransenleggers. 

Om exact acht uur was het twee minuten lang stil in het Valkenberg. Na de herdenking begon in de Grote Kerk een herdenkingsconcert, uitgevoerd door het Bredase kamerkoor Capella Ex Occasione.

Hieronder volgt de tekst van het Guus de Beers gedicht Stilte:

Het enige wat je hoort
Gezang van vogels
Wat je ziet
Een krans
Bloemen
Bij het monument
Op dat grote plein
De kleine grijze steentjes
Die je niet meer ziet
Door de massa
Die doden herdenkt